B1-teksten schrijven

B1-teksten schrijven: deze tools helpen je op weg

Het schrijven van een tekst op taalniveau B1 is best lastig. Gelukkig zijn er online tools die je helpen om eenvoudige teksten te schrijven.

B1-teksten schrijven: deze tools helpen je op weg

Taalniveau B1

Een B1-tekst is een tekst die voor (bijna) iedereen te begrijpen is. Anders gezegd: B1 staat voor eenvoudig Nederlands. Voor de overheid bijvoorbeeld is het heel belangrijk om teksten te schrijven die door iedereen begrepen kunnen worden. Maar ook bijsluiters van medicijnen moeten begrijpelijk zijn. Of de voorwaarden van je nieuwe autoverzekering.

B1-teksten schrijven

Moet je een tekst schrijven in eenvoudig Nederlands? Dan heb je misschien wat aan deze handige online hulpmiddelen:

 • Tools om eenvoudige woorden te gebruiken
 • Tools om het taalniveau van je tekst te testen

Tools om eenvoudige woorden te gebruiken

Het gebruiken van eenvoudige woorden is een van de makkelijkste aanpassingen die je aan je tekst kunt doen om hem begrijpelijk te maken voor een breed publiek. Hoe weet je of een woord eenvoudig genoeg is? Daar zijn de volgende online hulpmiddelen voor:

Eenvoudige woorden zoeken

Zoek eenvoudige woorden is een handige gratis zoekmachine voor eenvoudige woorden (of alternatieven van moeilijke woorden) van BureauTaal. Je typt een woord in het zoekvenster en kiest voor taalniveau B1 of A2. Klik op ‘Zoek’ en je leest meteen of het woord in de woordenlijst met eenvoudige woorden staat. Staat het woord er niet in? Dan krijg je in veel gevallen een eenvoudig alternatief voorgeschoteld.

Is dit woord B1 of niet?

Is het B1? is een vergelijkbare gratis zoekmachine, ontwikkeld door communicatiebureau Loo van Eck en de techneuten van GridLine. Ook hier een zoekvenster waarin je een woord intikt. Met een duidelijk ‘ja’ of ‘nee’ krijg je antwoord op je vraag of het ingetypte woord geschikt is voor B1. Is het antwoord ‘nee’? Dan krijg je een alternatief.

Notariële termen vertalen in gewonemensentaal

Op Notaris.nl vind je een speciale vertaalmachine voor notariële termen, ontwikkeld door de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie. Het aantal woorden dat de machine kan vertalen is beperkt, maar de uitleg is helder.

Tools om het taalniveau van je tekst te testen

Heb je een tekst geschreven en wil je weten of die leesbaar is op taalniveau B1? Met onderstaande tools kun je (een deel van je) tekst testen.

Meet het leesniveau van je tekst

Een indicatie van de leesbaarheid van je tekst kun je krijgen door hem in te voeren in de Accessibility Leesniveau Tool. Voor een goede beoordeling heeft de tool minstens 10 zinnen nodig. De indicatie die je krijgt, stemt overeen met de indeling in taalniveaus van het ERK.

 • Stichting Accessibility zet zich in voor digitale toegankelijkheid in Nederland en Europa.
 • Je kunt de tool 10 keer gratis gebruiken.

Taalniveau testen plus uitleg

Texamen gaat nog iets verder dan de Accessiblity Leesniveau Tool. Na een indicatie van het taalniveau van de tekst die je hebt ingevoerd, laat het programma je ook zien welke tekstkenmerken je tekst moeilijk maken. Daarnaast krijg je tips en uitleg hoe je je tekst op die specifieke kenmerken kunt verbeteren.

 • Texamen is ontwikkeld door BureauTaal.
 • Deze tool is vooral bedoeld voor organisaties: hij kost € 995 exclusief btw per jaar. Daarmee heeft iedereen binnen je organisatie toegang tot het programma.

Meet het taalniveau en krijg tips

Met Klinkende Taal test je het taalniveau van je tekst en krijg je ook tips waarmee je je tekst kunt verbeteren. De basisversie van dit programma is gratis. Wil je meer opties? Dan kun je gebruikmaken van een betaald abonnement.

 • Klinkende Taal is ontstaan uit een samenwerking tussen communicatiebureau Loo van Eck en GridLine.
 • De tool is bedoeld voor particulieren en zzp’ers.
 • Tot 10 metingen per maand is de tool gratis. Je moet wel een account afsluiten.
 • Betaalde versies zijn er in Premium (3,95 per maand – tot 300 metingen per maand) en Premium+ (7,95 per maand – tot 1000 metingen per maand).
 • Voor organisaties is er de Plugin: daarmee installeer je de tool rechtstreeks in Word of Outlook. Hoe meer mensen in je organisatie er gebruik van maken, hoe meer modules je krijgt. (Prijzen op aanvraag.)

Voorbeelden van B1-teksten

Als je teksten moet schrijven in eenvoudig Nederlands, dan is het handig om wat voorbeelden van B1 te zien. Zo weet je precies wat de bedoeling is.

Tips voor het schrijven van B1-teksten

Het schrijven van teksten op B1-niveau wordt makkelijker als je deze 10 tips er even bij pakt.

Bronnen

Meer artikelen

Wat is nou een goede B1-tekst?

B1-teksten schrijven

Een goede B1-tekst is meer dan alleen eenvoudige woorden en korte zinnen gebruiken. Wat maakt een B1-tekst nou een goede B1-tekst? Dat zit 'm met name in de samenhang van de tekst.

Discussie over B1: de voornaamste kritiekpunten

Wat is B1?

Sinds de introductie van B1 als synoniem voor eenvoudig Nederlands is de kritiek op deze term niet van de lucht. Waar gaat de B1-discussie over?

Waarom is stoppen met ingewikkelde taal zo moeilijk?

B1-teksten schrijven

Waarom blijven organisaties moeilijke teksten schrijven? Zelfs als ze weten hoe het eenvoudiger kan? Daar zijn minstens zes redenen voor.

Hulp nodig bij het schrijven van B1-teksten?

Het schrijven van B1-teksten is soms best lastig. Dan kun je hulp gebruiken van een professional. Die kan de tekst voor je schrijven. Of jou leren hoe je goede B1-teksten schrijft. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Meer over ons