Weet wat je vraagt
Als tekstschrijvers en B1-specialisten krijgen wij vaak letterlijk de vraag om een tekst te schrijven “op B1-niveau, zodat het lekker leesbaar is”. Dat is voor ons een teken om extra goed door te vragen: Waarom willen jullie deze tekst in B1 laten schrijven? Voor wie is de tekst bedoeld? En wat bedoelen jullie precies met ‘B1’? Zo ontdekken we vaak dat er nog veel onduidelijk is over wat B1 precies is en wanneer B1 zinvol is. Daarom leggen we het hier kort uit. Zodat je weet wat je vraagt als je B1 bestelt.
B1 betekent niet: ‘lekker leesbaar’
Als je een tekstschrijver vraagt om een tekst te (her)schrijven, dan krijg je altijd een tekst terug die lekker leest en begrijpelijk is. Dat is namelijk wat een tekstschrijver doet: teksten leesbaar en begrijpelijk maken. Maar niet alle leesbare en begrijpelijke teksten zijn geschreven op taalniveau B1. Want dat is toch echt iets anders.
Maar wat betekent B1 dan wel?
B1 is een specifiek taalniveau dat geschikt is voor een heel breed publiek: van mensen met een vakopleiding tot mensen met een wetenschappelijke opleiding. Van mensen die graag dikke boeken lezen tot mensen die liever op hun telefoon korte nieuwsberichten lezen. Van mensen die een andere moedertaal hebben tot mensen die Nederlands als enige taal spreken. Van scholieren tot gepensioneerden. Kortom: voor iedereen die kan lezen en schrijven.
B1 is eenvoudig Nederlands voor een breed publiek
Als je een tekst schrijft op B1-niveau, dan kan vrijwel iedereen die tekst lezen en begrijpen. Ook mensen die niet gewend zijn om lange teksten te lezen. En mensen met een kleine woordenschat.
B1 heeft een aantal duidelijke kenmerken
Een tekst op taalniveau B1 heeft een aantal kenmerken: van eenvoudige woorden en korte zinnen tot witregels en tussenkopjes.
Maak het je lezer zo makkelijk mogelijk
Als B1-schrijver gebruik je een heel scala aan technieken om je tekst zo makkelijk mogelijk te maken voor de lezer. En dat zie je terug op verschillende manieren:
- Op woordniveau: een B1-tekst gebruikt gewone, alledaagse woorden die iedereen kent. Concrete woorden die maar één betekenis hebben.
- Op zinsniveau: de zinnen in een B1-tekst zijn kort genoeg om ze in één keer te begrijpen. Ze bevatten maar één gedachte of boodschap. Er zitten geen ingewikkelde constructies of formuleringen in. En ze hebben een letterlijke betekenis.
- Op tekstniveau: een B1-tekst is overzichtelijk en geeft de lezer houvast. Bijvoorbeeld met witregels, tussenkoppen en opsommingen. Bovendien begint de tekst met het belangrijkste. En er staat geen informatie in die niet relevant is voor de lezer.
Wanneer kies je voor B1?
B1 is geen standaardoplossing voor alle teksten. Welk taalniveau jouw tekst moet hebben, hangt voor een groot deel af van de lezers die je wilt bereiken.
Voorbeelden van ‘lekker leesbaar’ tegenover B1
Wil je zien wat het verschil is tussen B1 en ‘lekker leesbaar’? In het volgende artikel hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rij gezet.