Wat is B1?

B1 schrijven: antwoord op de 10 meestgestelde vragen

Het schrijven van teksten op taalniveau B1 roept soms vragen op. Hieronder vind je de 10 meestgestelde vragen over B1 – mét antwoorden – op een rij.

B1 schrijven: antwoord op de 10 meestgestelde vragen

1. Wat is B1 schrijven?

Schrijven op B1-niveau betekent dat je duidelijke en eenvoudige teksten schrijft die (bijna) iedereen begrijpt. Teksten in ‘gewonemensentaal’ dus.

2. Waarom is B1 schrijven belangrijk?

Voor veel mensen zijn de teksten van gemeenten en andere organisaties te moeilijk. Als ze een brief krijgen, een website bezoeken of een folder lezen, weten ze niet precies wat ze moeten doen.

Daarom heeft de overheid besloten dat belangrijke informatie voor burgers begrijpelijk moet zijn. Zodat iedere lezer snapt wat er staat. De teksten op de website Rijksoverheid.nl worden de laatste jaren in B1 geschreven. Steeds meer gemeenten, ministeries en andere overheidsorganisaties volgen dat voorbeeld. En ook bedrijven kiezen steeds vaker voor B1.

3. Wat is het voordeel van B1?

Het grootste voordeel van teksten op B1-niveau is dat (bijna) iedereen ze snapt. Zoals mensen met een praktische opleiding, mensen die niet graag lezen en mensen die het Nederlands niet als moedertaal hebben. Maar ook mensen die gewend zijn aan moeilijke teksten, vinden het fijn om een tekst op B1-niveau te lezen. Want dat leest prettig en snel. Kortom: met een B1-tekst bereik je veel mensen.

4. Hoe kun je een B1-tekst herkennen?

Een B1-tekst herken je aan korte zinnen, korte alinea’s, alledaagse woorden en een actieve stijl (Niet: ‘De formulieren worden u toegestuurd’ maar: ‘Wij sturen u de formulieren toe’).

Ook de opmaak van een B1-tekst is helder en begrijpelijk: tussen de alinea’s zit ruimte (witregels) en boven elke alinea staat een kopje. Daarnaast maakt een tekst op B1-niveau vaak gebruik van opsommingen.

5. Is B1 jip-en-janneketaal?

Sommige mensen denken dat je met B1 geen ingewikkelde dingen kunt uitleggen. Dat je nuances mist als je teksten op B1-niveau schrijft. Maar dat klopt niet. B1 is juist eerlijke taal. Met B1 zeg je precies hoe het zit. Zonder moeilijk, wollig of verhullend te zijn. Overigens was de taal in de beroemde boeken van Annie M.G. Schmidt ook allesbehalve eenvoudig.

6. Welke woorden zijn B1?

B1-woorden zijn eenvoudige, alledaagse woorden die iedereen kent. Hoe makkelijker een woord, hoe groter de kans dat veel mensen dat woord begrijpen. Schrijf bijvoorbeeld liever ‘verandering’ dan ‘transitie’.

Schrijf je een B1-tekst? Gebruik dan liever geen woorden die:

  • meerdere betekenissen hebben (‘bevallen’)
  • alleen bekend zijn bij een beperkte groep mensen (‘prestatie-indicator’)
  • uit een andere taal komen dan het Nederlands (‘meeting’)
  • langer zijn dan 4 lettergrepen (‘arbeidsongeschiktheidsverzekering’)

Wil je zeker weten of een woord B1 is? Kijk dan op www.ishetb1.nl. Daar kun je een woord intypen en meteen zien of het B1 is. Nog zo’n handige site is www.zoekeenvoudigewoorden.nl.

Let op: alledaagse woorden gebruiken is heel belangrijk als je B1 schrijft. Maar daarmee ben je er nog niet. Een goede B1-tekst gebruikt ook korte zinnen, actieve taal en handige tussenkoppen. En de samenhang in de tekst is ook heel belangrijk.

7. Is B1 schrijven een goede keuze voor alle teksten?

Of B1 voor jouw tekst geschikt is, hangt af van de mensen die jouw tekst gaan lezen. Schrijf je een tekst voor een grote groep mensen? Dan is eenvoudig schrijven de veiligste keuze. Want hoe makkelijker jouw tekst is, hoe meer mensen hem zullen begrijpen. Is je tekst voor een kleine groep mensen bedoeld? Ga dan na welk taalniveau zij hebben. Zijn ze gewend om moeilijke teksten te lezen? Dan is B1 niet echt nodig.

8. Waar vind ik tips en tools om B1-teksten te schrijven?

Wil je een tekst schrijven op B1-niveau? Maak dan gebruik van deze tips. Er zijn ook een aantal handige (online) tools die je helpen om een tekst op taalniveau B1 te schrijven.

9. Waar kan ik leren om B1 te schrijven?

10. Kan iemand anders B1-teksten voor mij schrijven?

Het is een goed idee om een expert in te schakelen om B1-teksten voor je te schrijven. Want teksten schrijven op B1-niveau is een vak apart. Het kan jou een hoop tijd en moeite schelen als je een goede tekstschrijver inschakelt. Bijvoorbeeld Marcel Uljee of Marèse Peters: zij zijn echte B1-specialisten.

Meer artikelen

Voorbeelden van B1-teksten

B1-teksten schrijven

B1 staat voor eenvoudig Nederlands. B1-teksten zijn door een groot lezerspubliek te begrijpen. Hoe ziet een B1-tekst eruit? Dat zie je in deze voorbeelden.

B1-teksten schrijven: deze tools helpen je op weg

B1-teksten schrijven

Het schrijven van een tekst op taalniveau B1 is best lastig. Gelukkig zijn er online tools die je helpen om eenvoudige teksten te schrijven.

B1-teksten schrijven: 10 tips

B1-teksten schrijven

Als je teksten schrijft voor een breed publiek, dan is het goed om eenvoudig Nederlands te schrijven. B1-teksten dus. Maar hoe doe je dat?

Hulp nodig bij het schrijven van B1-teksten?

Het schrijven van B1-teksten is soms best lastig. Dan kun je hulp gebruiken van een professional. Die kan de tekst voor je schrijven. Of jou leren hoe je goede B1-teksten schrijft. Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

Meer over ons